Als grote fan van borrelplanken, ben ik altijd op zoek naar nieuwe, smakelijke toevoegingen om mijn gasten te verrassen. Maar ik moet toegeven, ik ben ook gek op BBQ! Helaas is het nu iets te koud om de barbecue aan te steken, maar gelukkig heb ik een gerecht bedacht dat me helemaal doet denken aan de zomer en die heerlijke BBQ-sfeer. Deze BBQBB (BBQ Beef Bites) zijn perfect voor op je borrelplank: hartig, vol van smaak, en met een heerlijke BBQ-twist. Ze zijn eenvoudig te maken, maar een beetje geduld is nodig om ze mooi in een balletje te rollen. Maak je geen zorgen als ze niet perfect rond zijn, het gaat om de smaak en gezelligheid!
Ingrediënten:
- 500 g rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels BBQ-saus (gebruik je favoriete merk)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, voor extra pit)
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel olijfolie (om in te bakken)
- 1 rol bladerdeeg (meestal 6-8 vellen)
- 1 ei (om het bladerdeeg mee te bestrijken)
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
-
Het gehakt mengen:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook toe. Bak deze voor 2-3 minuten tot ze zacht en geurend zijn.
- Voeg het rundergehakt toe en bak het rul. Blijf het gehakt breken met een houten lepel zodat het goed gaar wordt.
- Voeg de paprikapoeder, cayennepeper (indien je van pittig houdt), komijnpoeder, zout en peper toe en meng goed.
- Voeg de BBQ-saus toe en roer alles goed door. Laat het mengsel een paar minuten koken zodat de saus goed intrekt.
-
Het bladerdeeg voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 200°C (180°C voor een heteluchtoven).
- Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zorg ervoor dat het bladerdeeg gelijkmatig ligt zonder kreukels.
-
Het gehakt vullen:
- Verdeel het afgekoelde gehaktmengsel gelijkmatig over het bladerdeeg. Zorg dat je de randen vrijlaat voor het dichtvouwen.
- Vouw de zijkanten van het bladerdeeg over het gehaktmengsel zodat het goed gesloten is. Maak niet druk over de vorm, ze mogen gerust een beetje rommelig zijn!
-
Bestrijken met ei:
- Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg hiermee om een mooie, gouden kleur te krijgen na het bakken.
- Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg hiermee om een mooie, gouden kleur te krijgen na het bakken.
-
Bakken:
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak het gerecht 20-25 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak het gerecht 20-25 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
-
Serveren:
- Haal de BBQ Beef Bites uit de oven en laat ze een paar minuten rusten. Snijd ze in stukken en serveer ze op je borrelplank.
Tip: Serveer deze beef bites op een prachtige borrelplank in combinatie met wat druiven en heerlijke charcuterie voor een mooie kleurvariatie.